Ellenőrizzük, bírja-e autónk az E10-es benzint!

 

Ellenőrizzük, bírja-e autónk az E10-es benzint!

A benzinkutakon már bevezették a 95-ös benzin E10-es változatát, melyben környezetvédelmi megfontolásból növelték a biológiai eredetű összetevők arányát. A szabályozás a magasabb oktánszámú prémium benzineket egyelőre nem érinti, ezek továbbra is elérhetőek lesznek az E5-ös megjelölésű, tehát alacsonyabb bioüzemanyag részarányú formában. Főként a régebbi típusú autók esetén érdemes ellenőrizni, hogy járműveink kompatibilisek-e az E10-es üzemanyaggal.

 

Milyen problémákkal szembesülhetünk, ha autónk nem bírja az E10-es benzint?

  • Körülbelül három hónap elteltével az üzemanyagok kémiai szerkezete megváltozik, ami nehéz indítást vagy akár teljes indításképtelenséget, illetve lerakódásokat okozhat az üzemanyagrendszerben.
  • Amennyiben a korábbiakban lerakódások keletkeztek az üzemanyagtartályban vagy -pumpában, a csőrendszerben, a befecskendezőkben vagy a karburátorban, azokat az üzemanyag alkoholtartalma leoldja és így dugulásokat okoznak, melyek következménye szintén a motor indításképtelensége.
  • A bioetanolt tartalmazó üzemanyagok felgyorsíthatják a fémalkatrészek (például a fémtank belső falának) korrózióját.
  • A nem alkoholtűrő műanyag- és gumialkatrészek szerkezete szintén érzékenyen reagál az E10-es üzemanyagra: megnyúlás és így nem megfelelő tömítés vagy megkeményedés és törés fordulhat elő. Mindkét esetben szivárgás keletkezhet, ami további problémákhoz vezet.

 

Hogyan ellenőrizhetjük, hogy tanácsos-e E10-es üzemanyagot tankolnunk?

Az alábbi német nyelvű oldalon az autó márkáját a keresőbe beírva, majd a típusát kiválasztva az évjáratra vonatkozó kérdések jelennek meg:

https://www.e10tanken.de/

A kérdéseken keresztül német tudás nélkül is, például Google fordító segítségével is könnyen navigálhatunk. Miután válaszoltunk a kérdésekre, megkapjuk az eredményt (zöld pipa: igen, piros áthúzott kör: nem), hogy javallott-e az adott járműtípushoz az E10-es benzin használata. A kereső célja főként a tájékoztatás, így ha bizonytalanok vagyunk, az ott közölt adatokat érdemes az autó kezelési könyvébe, illetve a tankbetöltő nyílás ajtajára írt információk szerint ellenőrizni vagy a márkaimportőrrel és szakszervizzel egyeztetni.

 

Források és további cikkek a témában:

Hírlevél

Iratkozzon fel és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről, aktuális akciókról a KB Autoteam hírleveiből.

Feliratkozás
Online bejelentkezés